Pi-Hole. (Η πώς να βελτιώσουμε το user experience)

Έχοντας την ατυχία να ζω σε πολυκατοικία όπου οι ένοικοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν για να περαστεί οπτική ίνα έψαχνα τρόπο/ους να βελτιώσω το user experience της σύνδεσης μου. Κλασσική VDSL γραμμή 100 download , 10 upload χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Οι ανάγκες όμως ενός σπιτιού με πολλές έξυπνες συσκευές του οποίου οι ένοικοι καταναλώνουν αρκετά δεδομένα (κυρίως για εργασία) είναι τέτοιες που πάντα ψάχνουμε το καλύτερο δυνατό.
Δυστυχώς η εν λόγω γραμμή δεν μπορεί να αναβαθμιστεί σε 200/20 διότι πλέον κανείς δεν ασχολείται με χαλκό και ο ΟΤΕ (στον οποίο ανήκει το ΚΑΦΑΟ της γειτονιάς) δεν έχει διαθέσιμες πόρτες επέκτασης. Συνεπώς μέχρι να βρεθεί πεδίο συνεννόησης στην πολυκατοικία αποφάσισα να υιοθετήσω κάποια βήματα βελτιστοποίησης της υποδομής τα οποία θα δούμε σταδιακά ξεκινώντας από τα εύκολα. Το σπίτι είναι πλήρως wired με Ethernet δίκτυο σε Gigabit switches παντού (προς αναβάθμιση με 2.5άρια)
O στόχος δεν ήταν τόσο η τεχνική υλοποίηση (υπάρχει πολύ υλικό στο διαδίκτυο) όσο η ευκολία χρήσης και το user experience για ένα μέσο χρήστη.

Στάση πρώτη. Να κόψουμε την περιττή σαβούρα, (διαφημίσεις κλπ.) που κυκλοφορούν πλέον ανεξέλεγκτα σε όλες τις συσκευές όταν προσπελάζουν το διαδίκτυο.

Σαν αρχική λύση επιλέχτηκε ένα Raspberry Pi 3 που αράχνιαζε στην αποθήκη. Ευκαιρία να του δώσουμε λίγη δουλειά να κάνει
Οδηγοί εγκατάστασης και παραμετροποίησης υπάρχουν εκατοντάδες.. ενδεικτικά

https://www.youtube.com/watch?v=cE21YjuaB6o&t=29s

Στήθηκε λοιπόν , έγινε η παραμετροποίηση και όντως μετά από λίγες μόνο ώρες , η διαφορά σε αίσθηση στην ταχύτητα περιήγησης και στο χρόνο φόρτωσης σελίδων ήταν αισθητή σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούσαν το οικιακό δίκτυο ενώ παράλληλα περιοριστηκαν αισθητά τα σκουπίδια / διαφημίσεις .

Όλα τέλεια ; Όχι.

(to be continued)